Landkaart Nederland met zeeniveau

Zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten: Nederland is een waterland. Het regent vaak genoeg in Nederland en ook mogen we onze Noordzee niet vergeten. Ook mogen we niet vergeten dat Nederland vaak in het nieuws komt vanwege een overstroming. Dit is ook niet voor niets, want circa 60 procent van Nederland ligt onder het zeeniveau.

Om erachter te komen of een gebied boven of beneden het zeeniveau zit, moet er gemeten worden. Meetinstrument hiervoor is de NAP. NAP staat voor Normaal Amsterdams Peil. De NAP zien we weleens terug op landkaarten van Nederland.

Gelukkig wordt Nederland goed beschermd tegen de wateren. We zetten van alles in, zoals dijken, stuwen en sluizen. We verhogen de duinen en proberen ook het water te managen. Zo is onze eigen Prins Willem Alexander zeer actief bezig met watermanagement.

Hier vindt u een landkaart Nederland met zeeniveau. Zoals u zult zien zijn vooral de streken nabij de Noordzee beneden het zeeniveau.

Wanneer u beneden het zeeniveau woont, kunt u voor uzelf ook extra maatregelen treffen. Zo kunt u bijvoorbeeld barsten en openingen afdichten, zandzakken opslaan in de kelder en eventueel uw vloerpeil ophogen. Vraag naar een specialist wanneer u extra maatregelen wilt treffen, want er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen voor bescherming tegen water. En volgens de overheid is het altijd raadzaam, of u nu boven of beneden het zeeniveau woont, om een noodpakket in huis te hebben.

Comments are closed.